top of page

Extra trui

“Ja, gas wordt vast nog duurder. En wie wil tanken, betaalt straks een kwartje extra voor Kiev. We krijgen meer inflatie en de beloofde koopkrachtverbetering gaat niet door. Nou en? Trek een extra trui aan. Draai de radiator lager. Pak de fiets en schrap de autovakantie. Het is oorlog in Europa: dit soort ‘opofferingen’ is onvermijdelijk.”


Dit zijn de woorden van economisch journalist Mathijs Bouman in zijn veel getweete column in het Financieele Dagblad van gisteren. Ik ben blij dat Bouman bereid is opofferingen te maken uit solidariteit met Oekraïne. En ik zie hem al lekker solidair zijn in een fijne Schotse kabeltrui, de thermostaat op 18 graden, glas single malt whisky in de solidaire handen. Maar tegelijkertijd denk ik aan die honderdduizenden Nederlanders die al veel langer getroffen worden door échte energiearmoede, die in coronatijd al de zwaarste klappen moesten opvangen, omdat ze in kleine, slecht geïsoleerde woningen moesten thuiswerken, huiswerk maken, terwijl de thermostaat sowieso niet boven de 18 graden kwam.


De column van Bouman laat goed zien hoe “de kloof” in Nederland werkt. De haves, die zich solidariteit kunnen permitteren, omdat zij inderdaad alleen maar gedurende een maand een extra warme trui aan moeten trekken. Maar die geen idee hebben van de have nots voor wie energiearmoede al maanden lang een bittere werkelijkheid is. Hoe moeten zij solidair zijn met Oekraïne? Misschien kan Bouman ze het even komen uitleggen.

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Samen voor iedereen

Of ik nu wel of niet voorzitter word van de partij, dit is mijn lied voor de PvdA.

Comments


bottom of page