top of page

Voor het algemeen belang


Een week geleden waren wij, de acht kandidaten voor het voorzitterschap van de PvdA, te gast in Spaarndam, gemeente Haarlemmermeer, waar de gelijknamige afdeling een debat had georganiseerd. Ik werd met de auto afgezet door mijn vriendin. Ik stond op een dijk. De lucht was grijs, een kille wind blies over de polder. Ik keek om me heen waar ik naartoe moest. Ik zag een man van ongeveer zestig mijn kant oplopen. Stevige grijze haardos, vastberaden tred, beige leren jekkie. “U bent een partijgenoot!”, zei ik. Hij was even verrast door mijn opmerking, maar inderdaad, hij was een PvdA’er. Ik stelde me voor. Hij wist niet dat ik een van de kandidaat-voorzitters was, en begreep daarom aanvankelijk niet waarom ik als Hilversummer een partijbijeenkomst in Spaarndam wilde bijwonen. We moesten lachen om het misverstand.Iedereen

PvdA’ers herken je van een afstand. En als PvdA’ers met elkaar in gesprek gaan, dan herkennen ze in elkaar waarom ze lid zijn van de partij. Of je nou in Rotterdam bent, Brunssum, Spaarndam, Rheden, Ulft, Zoetermeer, of al die andere plaatsen waar we als kandidaat-voorzitters nog met elkaar in debat gaan, het verhaal is altijd hetzelfde: PvdA-leden kijken voorbij hun eigen belang naar de samenleving als geheel. De waarden solidariteit, gelijke kansen, vrijheid, rechtvaardigheid (en tegenwoordig gelukkig ook duurzaamheid) hebben voor hen een wezenlijke betekenis waarvoor ze zich willen inzetten. En dat hebben ze altijd gedaan. Van de oprichters van de SDAP tot de PvdA-ombudsteams die nu wekelijks overal in het land de buurten in gaan om mensen te helpen – álle mensen, van welke (politieke) achtergrond dan ook- sociaaldemocraten zetten zich in voor het algemeen belang. Zoals de beoogde lijsttrekker van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rheden het verwoordde: “We doen het voor iedereen.”


Klimaatcrisis

Ja, we doen het voor iedereen, niet alleen voor de mensen die het moeilijk hebben. En we doen het met de blik gericht op de toekomst: een betere wereld voor de generaties die na ons komen. Dat tegen de klippen op geloven in de toekomst, ontroert mij aan de PvdA. In ons hart zijn we onverbeterlijke optimisten. Maar het moet wel nú gebeuren. Met een klimaatcrisis die nadrukkelijk op de deur klopt, is het algemeen belang urgenter dan ooit en daarmee dus ook een sterke PvdA. Des te verdrietiger dat veel mensen ons verhaal niet kennen. Vooral jongeren kunnen zich geen beeld vormen bij de naam “Partij van de Arbeid”. We vertellen maar al te graag wat beter is voor de wereld, maar laten te weinig zien wie we zijn en wat we met elkaar delen.


Boodschap

Onze geschiedenis - wat de sociaaldemocratie betekent voor Nederland-, en onze leden vormen samen het verhaal van de PvdA. Het algemeen belang is de centrale boodschap van dat verhaal. Dat moeten wij zichtbaar maken. Mensen denken vaak: de PvdA is een partij van betweters, van zure, oude mensen die elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Die mensen zien niet wat wij zien, wij de leden van de PvdA. Ja, PvdA’ers hebben inderdaad overal een mening over, vinden het lastig om in een pitch van twee minuten hun verhaal te vertellen, maar ze drinken net zo goed na afloop een biertje, lachen met elkaar, helpen elkaar, zetten zich dag in dag uit in voor het algemeen belang.


Dat wil ik als voorzitter uitdragen: dat wij, leden van de PvdA, het leuk hebben met elkaar, dat wij staan voor het algemeen belang, en dat wij ons daar voor willen inzetten. Onze idealen zijn de wapens waarmee wij de toekomst willen veroveren. We nodigen iedereen uit om met ons mee te doen.


193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Extra trui

“Ja, gas wordt vast nog duurder. En wie wil tanken, betaalt straks een kwartje extra voor Kiev. We krijgen meer inflatie en de beloofde koopkrachtverbetering gaat niet door. Nou en? Trek een extra tru

Comments


bottom of page